New North Zealand Hospital, Hillerod, 
Denmark

Forest Park and Heathland

The new hospital will gather all functions of a hospital in one organic building, shaped like a clover leaf. The horizontal building organically reaches out into the landscape. It is surrounded by densely planted trees and contains a garden at its centre. The horizontality of the new hospital refl ects its pastoral location in the wide Danish landscape. The sky is the most important feature in this fl at land. The landscape design refers to the glaciers that formed the landscape around the area of the hospital, as it can still be seen in the site’s to pography, vegetation, and geology. The project does not end at the property boundaries, but incorporates the entire surrounding landscape. The building, streets, pathways and parking lots have all been integrated into the landscaping.

The existing forests have also been incorporated into the concept and referred to as a spe cifi c landscape feature. The landscape concept is divided into two different open space typologies created by the building footprint: A Forest Park surrounding the building and heathland in the inner rings, which are both typical natural landscapes in Denmark. For the Forest Park pine, beech and birch trees will be planted. The mixture between open lawn and densely planted areas, along with an undulating topography, create areas with a high biodiversity. Through the precise, simple and robust design concept, the effort required for maintenance and support is kept low.

The roof - level has a Heathland landscape. Subtle topography creates different areas with various atmospheres. In between more distinct small round gardens, where people can rest and contemplate can be discovered as people walk through the heathland. These refi ned gardens are enclosed by hedges with lawn surface and small trees such as acer, magnolia and honey locust growing within. The heathland has small dwarf bushes, small trees and and heather plants.

Client 
Regional Council of the Capital Region of Denmark
Architecure 
Herzog & de Meuron with Vilhelm Lauritzen Architects
Basel
Period 
2013
– 2020
Surface area 
298 000m2