Housing development Broëlberg, 
Kilchberg

Secret Gardens

© Christian Vogt© Christian Vogt© Christian Vogt© VOGT

The project involves a landscape intervention limited to a pronouncement of the already present geological features of the park. Small hillocks, a product of glacial deposition, connect the hill to the north with the pond at the park’s southern end.
New areas of plantation will take over this form language and extend down to the southern limit of the park. The soft, curved forms connect the park and invite one to discover the park and its various horticultural “rooms”.
On the edge of the park, native groves are to be planted. This pays tribute to the spacious nature of Kilchberg’s landscape, and thus assists the park in merging into its surrounding area. The established tree population will be added to with a scattering of non-native plants: this acts as a reference to the park’s historical context and offers a link to the area’s former description as an “English Park”. Large shrubs around the pond add to this impression.

Client 
Baukonsortium Broëlberg
Architecure 
e2a
eckert eckert architekten
Zürich
Period 
2003
– 2004
Surface area 
25 400m2