Via Giulia, 
Rome

The twin figure

© VOGT© VOGT© VOGT© VOGT© VOGT© VOGT

Close to the secret garden of Palazzo Farnese, a gap in the inner city grit is closed by a new garden: Giardino della Moretta. Referring to the surrounding buildings in the medieval fabric of Rome, the Giardino della Moretta in Via Giulia is framed by walls.

The Garden has an internal and an external story. Inside the garden wall lies a world of quietness and calm, lush green allowing for shade and light, for sitting alone or with others. It has the casualness of a garden that has been there for a long time, forgotten and partly neglected, with old trees and vines, water basins full of plants, walls overgrown, relaxed. It is an old garden rediscovered, newly accessible to neighbors and visitors, but still a wellkept secret and thus part of the long story of roman gardens. Those who enter will be reminded of the quieter areas of the Orti Farnesiani, or of certain remote spots in the Villa Borghese. During daytime the garden is entered through beautifully crafted gates. Partly overgrown paths allow the crossing and the discovery of different parts of the garden. Benches, chairs and even loungers are available for sitting. The wall is part of the garden, partly open and visible, in other parts overgrown or the backdrop to stands of large pine and plane trees, making Giardino della Moretta a twin figure to the garden of Palazzo Farnese. A higher terrace links wall and garden topographically.

From the outside the garden is a promise of green and quietness. The canopies of the trees reach over the wall, climbers and ramblers seem to be escaping the garden. Transparent gates allow glimpses inside. The plane trees towards the Via Giulia form a second layer on top of the wall, helping to reinstate the continuity of the street. Towards the river the canopies of the pines emerging from the wall take up the view across the bridge and position the garden as a green setback along the Tiber promenade.

Client 
Comune di Roma
Architecure 
Diener & Diener Architekten
Basel
Period 
2011
– 2015
Surface area 
18 000m2